Hvad er whois?

WHOIS er lige præcis det som det betyder "WHO IS" => "Hvem er"

Alle domæner registreres i en WHOIS-database, som administreres af hostmasteren. For danske domæner (.dk) er dette DK-Hostmaster. WHOIS-databasen indeholder information om domænets ejer (registrant), den udbyder, hvor domænet er registreret (registrator), og de navneservere, der er tilknyttet domænet.

Når du køber et domænenavn via DNS.services, får du en registrering af navnet i WHOIS-databasen hos den relevante hostmaster, samt en periode, hvor denne registrering opretholdes, normalt et år. Hvis du ønsker at bruge domænet til noget specifikt, f.eks. at have en hjemmeside på internettet, skal du tilknytte ekstra produkter til domænenavnet, fx. et webhotel.

Nedenfor er et eksempel på et opslag i WHOIS-databasen:

Domain Name: dns.services
Registry Domain ID: e9a1f38b015041f6834c48c3af1ffdbf-DONUTS
Registrar WHOIS Server: whois.joker.com
Registrar URL: https://joker.com
Updated Date: 2022-07-14T10:29:16Z
Creation Date: 2019-10-15T11:33:41Z
Registrar Registration Expiration Date: 2023-10-15T11:33:41Z
Registrar: CSL Computer Service Langenbach GmbH d/b/a joker.com
Registrar IANA ID: 113
Registrar Abuse Contact Email: abuse@joker.com
Registrar Abuse Contact Phone: +49.21186767447
Reseller: https://dns.services
Domain Status: clientTransferProhibited https://icann.org/epp#clientTransferProhibited
Registrant Organization: e-studio ApS
Registrant Country: DK
Registrant Email: https://csl-registrar.com/contact/dns.services/owner
Admin Email: https://csl-registrar.com/contact/dns.services/admin
Tech Email: https://csl-registrar.com/contact/dns.services/tech
Name Server: ns1.dns.services
Name Server: ns2.dns.services
Name Server: ns3.dns.services
DNSSEC: unsigned
URL of the ICANN Whois Inaccuracy Complaint Form: https://www.icann.org/wicf/
>>> Last update of WHOIS database: 2022-10-10T13:05:15Z <<<

Korrekte oplysninger

Det er vigtigt at være opmærksom på betydningen af at opretholde korrekte og valide oplysninger for sit domænenavn i WHOIS-databasen. Dette er alene registrantens (ejeren af domænet) ansvar.

Nedenfor er et par tænkte eksempler, som sagtens kan forekomme i virkeligheden, der beskriver hvilken knibe man kan komme i, hvis ikke man er opmærksom på betydningen af WHOIS-oplysningerne.

Den snu medarbejder

Hvis dit domænenavn er registreret i en af dine medarbejderes navn, og den pågældende medarbejder forlader virksomheden og tager kontrol over domænet, kan du stå magtesløs.

Selvom domænenavnet er identisk med din virksomheds navn, er det registreret i den tidligere medarbejders navn. Dette kan føre til retlige konflikter og unødvendige omkostninger, som kunne have været undgået ved korrekte WHOIS-oplysninger.

Det luskede hostingfirma

Hvis et hostingfirma registrerer dit domænenavn på deres egne oplysninger, og du senere ønsker at skifte udbyder, kan du opdage, at de ejer domænet, ikke dig. Dette kan føre til krav om at overdrage domænet eller betale høje gebyrer for at få det tilbage.

Ejer-emailadresse

Det er afgørende at holde din email-adresse som domæneejer opdateret i WHOIS-databasen, da denne adresse er nøglen til at identificere ejeren af domænet.

Du holder dine oplysninger opdaterede ved at klikke ind på Domæner => det domæne det drejer sig om => Kontakt info

På et .DK domæne, foregår dette på selvbetjening.punktum.dk